Fedrování 2019

29.08.2019 09:56

Budeme opět fedrovat dne  26.10.2019

Letos již po desáté se sejdou 26. října nejen příznivci folkloru v sále Dělnického domu na společné akci Obce Horní Suchá a MS PZKO. Historie Fedrování s folklorem začala v roce 2006, kdy se trojice organizátorů, Marian Weiser, Ján Mračna a Josef Žerdík rozhodli, že je třeba připomenout hornické tradice, které se s ukončením těžby na Dole František pomalu začaly vytrácet z povědomí občanů Horní Suché. Jistě, nezapomněli na to nadšenci sdružení v Kroužku krojovaných horníků nebo členové Klubu hornických důchodců, bylo však třeba najít atraktivní variantu, jak skloubit důstojné tradice se zábavnější formou. Druhou oblastí, která se s příchodem průmyslu vytrácela z běžného života, byly tance, písničky a zvyky našeho regionu. A nejen ty – ti, kteří přišli do dolů a hutí za prací ze vzdálenějších koutů republiky, Čech, Moravy, Slovenska nebo i ze zahraničí, rychle zapomínali na své kořeny. A tak vznikla myšlenka havířsky „nafedrovat“ trochu folkloru.
První ročník začínal skromně, ale dodnes vzpomínáme na „kontrolní fárání“ Jarmily Šulákové. V následujících ročnících na sále Dělnického domu vystoupily největší hvězdy folkloru: soubory VUS Ondráš, Lúčnica, SĹUK, PUĹS, Jožka Černý, Śląsk a mnoho dalších. Každý ročník měl své téma ze života na šachtě – přijímaní nových pracovníků, hornické koupelny, fasování materiálu. Dvojice moderátorů A. Polaková a W. Kadłubiec je zapracovali do dnes již nezapomenutelných scének. Vystoupením souborů Fedrování nekončí – následuje soutěž v duchu hornických Skoků přes kůži, do které se tradičně zapojují družstva z vystupujících souborů, ale i družstva z naší obce. Díky tomu, jak se po modernizaci zvýšila kapacita Dělnického domu, se zábava po programu rozšířila do všech prostor včetně klubovny PZKO, takže si i potom mohou přijít na své posluchači lidových muzik. V neděli pak jeden ze souborů vystoupí v rámci bohoslužby v místním katolickém kostele sv. Josefa.
Letošní jubilejní ročník si zaslouží řádnou oslavu, a tak se organizátoři vrátili k tomu, co bylo v předchozích ročnících nejlepší. Po deseti letech se do Horní Suché vrátí Vojenský umělecký soubor Ondráš. Jedná se o jediné folklorní profesionální těleso v České republice a máme k němu i specifický vztah. Jeho členy bylo několik tanečníků místního souboru Suszanie a dodnes v něm tančí moderátor Fedrování W. Kadłubiec. Vrací se k nám také nejlepší soubor z Polska – ZPiT „Lublin“ im. Wandy Kaniorowej. Poprvé v Horní Suché vystoupí soubor z Bulharska – tanečníci Národní školy umění ze Sofie. Každý ročník by mělo být něco nového, a tak tentokrát Fedrování zahájí již v pátek koncert pro školní mládež v podání bulharského souboru a ukončí nedělní vystoupení polského souboru v kostele.